Pandemi ve öz bakım


Pandemi ve Öz bakım…

Tüm Türkiye olarak 30.04.2021 tarihinden itibaren 17 gün sürecek tam kapanma sürecini yaşıyoruz ve bugün 14.05.2017 yani kapanmanın 14. Ev günündeyiz. Bu kapanma içerisinde bir de Ramazan bayramımız var ve bunu da evde geçiriyoruz.

Bu süreçte evde neler yapıyoruz? Misafir, gelen giden kavramımız yok. Kitap okuma alışkanlığımız yok. Evde yapabildiklerimiz kısıtlı. Evde en güzel yaptığımız “uyumak, uzun oturmak, izlemek ve yemek yemek”

Peki ya detaylarda neler yaptık herkes itiraf etsin J

Kişisel öz bakıma dikkat ettik mi?

Evde olduğumuz sadece aile bireyleriyle görüştüğümüz bu süreçte banyomuzu be kadar yaptık… Evdeyiz, terlemiyoruz ne gerek var ki diye düşünüp banyo yapmadık. Banyo yapmamanın sonuçları;

Yağlı saçlar,

Üzerimizden çıkarmadığımız pijamalar,

Temizlenmeyen ten

Değişmeyen çamaşır ve çoraplar

Uzayan sakallar – tüyler-saçlar

Sigara içiyorsak onun konunun üzerimize sinmesi

Belki de dişler bile fırçalanmadı... Bilemiyorum…

Bu kadar öz bakımsızlığı hak ediyor muyuz? Bunun bize zararları çok fazla.

Öncelikle ayna karşısına geçtiğimizde iyi görünmeyen bir duruş olacak ve bu bize özgüvensizlik bıkkınlık ve tükenmişlik kazandıracak. Aynada gördüğümüz kendimizin sizce kime yararı dokunur. Bedenimize verdiğimiz zararın dışında beynimize de zarar veriyoruz. Beynimizi aktif bir şekilde kullanmayıp, pasifize de ediyoruz. Fazla bir şey okumayıp, düşünmeyip sadece telefon, tablet, televizyon (3T) ekseninde beyin ölümüz gerçekleştiriyoruz.

 Geçtiğimiz yıllarda bir deodorant reklamı izlemiştim. Orhan Gencebay bir toplu taşıma aracına biniyor ve başlıyor konuşmaya “daha güzel, daha mutlu, daha adil, sevgi dolu bir dünya için, barış için, insanlık için, burunların selameti için “der ve bir genci gösterip “ sen kardeşim, koltuk altını kamuya açan kardeşim” diye hitap ederek sadece duşun yetmediğini  deodorant da kullanmasını önermiştir.( kozmetik kullanımı tercihtir.)
Buradan yola çıkarak, öz bakımın önemini anlatmak istiyorum.

Sağlıklı bir yaşam istiyorsak öncelikle kişisel temizlik önemli, saç, sakal, özel bakım temizliği, el, ayak ve tırnak temizliği, yüz, göz, kulak temizliği, ağız ve diş temizliğini alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu temizlikleri yerine getirmek sağlıklı bir birey olarak hastalıklarla mücadele etmenin en iyi şeklidir.

Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Hastalıklardan korunmak için temizlik uygulamaları ihmal edilmemelidir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.

Kişisel temizlik ve öz bakım, bize hayat enerjisi katar, kendimizi hafiflemiş hisseder hareket etmeye istekli oluruz. Hareket bize sağlık getirir.

Sürekli evde olduğumuz bugünlerde, yapacak hiçbir şey bulamasak da en azından temiz bir şekilde yatak ve divanları işgal edelim.

Kısa bir süre sonra iş yaşamımız başlayacak o günlere hazırlanmak için, evdeyken bile kendimizi iyi hissetmemiz için kendimize önem verip özen göstermeliyiz.

“daha temiz, daha ferah, daha motivasyonlu, daha kendine özgüvenli bir sen için kalk ve evde de olsan kendine güzel bak”

Sağlıkla kalın…

Süreyya Kocadağ

Sosyolog- Aile Danışmanı

Yaşam koçu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kademeli Normalleşme!!!

nasıl ders çalışmalıyım?