Kademeli Normalleşme!!!

 

Kapanma sonrası 17 Mayıs-1 Haziran arası kademeli açılma!!!

Bu konuyla ilgili bazı zıtlıklar ve kafama takılanlar var. Bunlar hakkında bir yazı yazmak istedim…

Madde  1: Hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek, vatandaşlar en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidebilecek.

Yorum 1: Virüsün çalışma saatleri bizim çalışmadığımız zamanlarda. Ayrıca hafta sonları da bakkal-kasap veya markete giderken çalışmıyor.

Madde 2: 18 yaş altı gençler ve çocuklar ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.

Yorum: 2 doz aşısını vurulmuş her 65 yaş üstüne herşey serbest, aşı olmadıysa sabah 10:00-14:00 arası serbest. Bu da demek oluyor ki aşı yaptırmayana hayat yok. Neden acaba özgür bırakılmıyor?65 yaş üstü çok mu seviliyor ve değerli? Bu arada çift doz aşını yaptırmışlara AVM serbest toplu taşıma serbest değil. Aşı koruyorsa toplu taşımada da koruması lazım değil mi?

Madde 3: Kademeli normalleşme döneminde, gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parkların faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilecek.

Yorum 3: Pandemi sürecinde 102 müzisyen intihar etti diye okudum. Daha kaç kişi intihar edecek. Burada da desteğin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu maddede ki bir çok insan günlük kazanıp tüketiyor…Yazıktır…

Madde 4: Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek. Giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Yorum 4: Bayramdan önce açıp azda olsa para kazanacaktı bu küçük esnaf…Yazık oldu bize…Tabi gelir kaybımız çok fazla…Ya giderimiz azaldı mı? Devletimiz bize Bağ-Kur primlerini beyanname damga vergilerini “almayacağım” diyebildi mi? Dolar kuruna kelimelerim yetmez L

Madde 5: Faaliyetlerine devam eden kreşlerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirmeler çerçevesinde kademeli normalleşme döneminde anaokulları da faaliyetlerine devam edecek.

Yorum 5: Bu kadar insanı çalıştırıp, çocuklarını ortada bırakmak olmaz tabi. Kesinlikle açık kalmalı…Fakat burada bir de madalyonun diğer yüzü var. Bir grup virüsten çok korkan, evden dışarı çıkamayan ve her tarafın virüsten arındırılmasını bekleyen bir grup da mevcut. Tüm virüsün anaokullarından yayılacağını düşünüyor…

Madde 6: Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50si oranında yolcu kabul edecek.

Yorum 6: Uçaklar neden hariç ortalama bir uçağın yolcu kapasitesi kaç kişi 200-250… Burada da kapalı alanda insan topluluğu oluşmuyor mu?

Madde 7: Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin  (Otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek.

Yorum 7: Biz 3 kişilik bir aileyiz. Şehir dışına çıktığımızda çocuğuma, bana yada eşime yani üçümüzden herhangi birine sen bu masadan kalk ayrı mı otur diyecekler L

Madde 8: 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerimizin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 8 ve 12'nci sınıfların destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilecektir. Diğer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadr uzaktan eğitime devam edilecektir.

Yorum 8: Devlet okulları kapalı, etüt merkezleri açık. 8 ve 12’ lere. Gidebilirler yüzyüze serbest ama toplu taşıma kullanamazlar bu nasıl bir zıtlık durumudur… Lütfen biri bana anlatsın…

Sağlıkla kalın…                                           

Süreyya Kocadağ    

Sosyolog-Aile Danışmanı

Yaşam,Öğrenci ve Eğitim Koçu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

nasıl ders çalışmalıyım?

Pandemi ve öz bakım